Vietin taannoin viikonlopun vanhan ystäväni kanssa Pärnussa. Matka oli molemmille varsinainen getaway kaikesta arkisesta hässäkästä; taakse jäivät niin työt, lapset kuin parisuhteetkin. Viikonloppu oli varattu kuulumisten päivittämiseen ja keski-ikäisten miesten elämään ja unelmiin liittyvien ajatusten vaihtoon. Takaisin tuli, jos ei ihan toinen, niin ainakin monella tapaa muuttunut mies.
Vaikka coachingissa ei samanlaisia intensiivisiä vetäytymisiä käytetäkään, tuottaa työskentely usein vastaavia vaikutuksia. Muutoksen mahdollistaa erityisesti hetkellinen irtautuminen normaalista arkirutiinista. Pysähtymällä ja ajan antamisella, itsen ja ympäristön tarkastelu on helpompaa. Tietoisuus itsestä ja muista lisääntyy.
Suorituksesta seesteisyyteen
Monen kohdalla elämä saattaa helposti lipua liialliseen suorittamiseen. Vanhemmuuteen on hyllymetreittäin oppaita, samoin parisuhteeseen. Työelämästä ja sen kehittämisestä nyt puhumattakaan. On tietoa hyvästä johtamisesta ja hyvistä alaistaidoista. Tietoa muutosten läpiviennistä ja uusiutumisen välttämättömyydestä. Tietoa, joka kuvastaa odotusta, jossa (työ)elämässä tulee saavuttaa tietyt tasot, jotta voi kokea onnistuvansa riittävästi. Mindfulness, hyggeily ja jopa kalsarikännit ovat lyömässä vastapalloa suorituskeskeisyydelle. Tietämisen ohella hidastamisen tärkeys on huomattu!
Coaching tarjoaa myös erinomaisen mahdollisuuden sekä pysähtyä että oppia pysähtymään. Pysähtymällä ja antamalla aikaa asioiden pohdinnalle, voimme kehittyä ja saavuttaa hyvinvointia – hassua kyllä – tehokkaammin. Ajan antaminen omien ajatusten pohdinnalle näyttäytyy sekä omana kasvuna ja kehityksenä että myönteisinä muutoksina toiminnassa.
Seesteisyydestä selkeyteen
Pysähtyminen ja keskustelu toisen kanssa tarjoaa mahdollisuuden tarkastella asioita monesta eri näkökulmasta. Pärnussa keskusteluissamme vilahtelivat niin historia, nykyhetki kuin tulevaisuuskin. Coachingissa keskustelu voidaan rakentaa pitkälti saman jaottelun mukaisesti. Historian, nykyhetken ja tulevaisuuden pohdinta antaa meille lisää avaimia vaikuttaa omaan elämäämme, oli kyse sitten työstä tai muusta elämästä.
Coachin tai valmentajan palkkaamisessa on omat etunsa verrattuna kavereiden tai kollegoiden kanssa keskusteluun. Coachilla on usein työn ja koulutuksen kautta syvällistä tietoa joko ihmisten persoonallisuudesta ja/tai organisaatioiden toiminnasta. Tällä on iso merkitys keskusteluista saatavien hyötyjen kannalta. Ulkopuolinen ihminen osaa helpommin kyseenalaistaa lempeästi niitä itsestäänselvyyksiä, jotka antavat oravanpyörällemme jatkuvasti lisää vauhtia. Yhdessä keskustelu avaa uusia näköaloja ja mahdollisuuksia, joiden hyödyt heijastuvat niin työ- kuin muuhunkin elämään. Suosittelen kokeilemaan, sillä ihmisten palautteet coachingista ovat lähes poikkeuksetta myönteisiä.
Peter Peitsalo
johdon työnohjaaja & coach (STOry, master csle, master TSC)
www.tiimitila.fi