Coaching auttaa fokusoimaan ajattelua ja toimintaa, saavuttamaan tavoitteita sekä suunnittelemaan toimintastrategioita. Sen avulla saadaan aikaan punnittuja päätöksiä, reflektoivaa oppimista ja syvällistä kehitystä.
Mieti, minkälaiseen tilanteeseen olet hakemassa coachia. Haluatko kirkastaa omaa ajattelua ja toimintaa? Haetko muutosta yksityis- tai työelämään liittyvissä asioissa? Vai haluatko kenties tarkastella kokonaisvaltaisesti elämääsi?
Coach auttaa sinua selkeyttämään ajattelua niin työssä johtamiseen, tavoitteiden saavuttamiseen ja vuorovaikutukseen liittyvissä, kuin yksityiselämänkin tilanteissa.
Coachingia voi käyttää hyödyksi esimerkiksi seuraavissa tilanteissa
Coachingia jaotellaan sekä coachin suuntauksen ja koulutustaustan että coachingin aihepiirin mukaan. Coachien nimikkeitä on useita erilaisia, esimerkiksi:
Kun etsit sopivaa coachia, mieti:
Coach—hakumme auttaa sinua löytämään sopivan coachin lähes 200 ammattilaisen joukosta
Ammattitaitoinen coach on koulutettu, ja noudattaa Suomen Coaching—yhdistyksen ja alan eettisiä ohjeita.
Ammattitaitoinen coach
Coaching-prosessin alussa tehtävä coaching-sopimus toimii tärkeänä pohjana yhteistyölle ja sen tavoitteille. Se tehdään joko kirjallisesti tai suullisesti, ja siinä määritellään seuraavat asiat:
Tilaajan ja coachattavan asiakkaan tiedot: Perustiedot tilaajasta ja henkilöstä, jota coaching koskee, selkeyttävät roolit ja varmistavat, että sopimuksen osapuolet ovat yksiselitteisesti tunnistettuja.
Coachin yhteystiedot: Coachin yhteystiedot annetaan, jotta asiakkaalla on helppo pääsy yhteyteen tarvittaessa, esimerkiksi tapaamisten muutoksiin liittyen.
Tapaamisten määrä: Sopimuksessa sovitaan tapaamisten määrä, jotta coaching-prosessi voidaan suunnitella tavoitteiden ja asiakkaan tarpeiden mukaan.
Työskentelytapa: Työskentelytapa kuvaa, miten tapaamiset etenevät, esimerkiksi keskusteluina tai käytännön harjoituksina, ja selventää prosessin kulkua asiakkaalle.
Vaitiolo ja luottamuksellisuus: Luottamuksellisuus ja vaitiolovelvollisuus takaavat asiakkaan yksityisyyden, mikä on coaching-suhteen perusta ja edistää avoimuutta.
Eettiset periaatteet: Sopimus sisältää coachin noudattamat eettiset periaatteet, jotka varmistavat, että prosessi on vastuullinen ja ammattimainen.
Coachin ja asiakkaan vastuut ja roolit: Coachin ja asiakkaan vastuiden ja roolien selventäminen varmistaa sujuvan yhteistyön ja ehkäisee väärinkäsityksiä.
Tapaamisten dokumentointi: Sovitaan tapaamisten dokumentoinnista, jotta asiakkaalla ja coachilla on yhteinen käsitys prosessin etenemisestä ja saavutetuista tuloksista.
Työskentelyn arviointi: Prosessin aikana tai sen päätteeksi arvioidaan saavutettuja tuloksia ja coachingin vaikutusta, jotta voidaan tarkastella, ovatko tavoitteet täyttyneet.
Tapaamisten peruutus- ja siirtoehdot: Mahdollisten tapaamisten peruutus- ja siirtoehdot määritellään, jotta molemmilla osapuolilla on selkeä kuva aikataulujen joustavuudesta ja siihen liittyvistä käytännöistä.
Tämä sopimus toimii yhteistyön selkeänä lähtökohtana ja edistää molempien osapuolten sitoutumista tavoitteisiin ja prosessiin.
Suomen Coaching-yhdistyksen jäsenet noudattavat yhdistyksen eettisiä ohjeita
Eettisissä ohjeissa korostuvat:
Kunnioitus
Coachin toiminnan perustana on asiakkaan tarpeiden, tavoitteiden, ainutlaatuisuuden ja itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen. Hän keskittyy tukemaan asiakasta tämän omien tavoitteiden selkeyttämisessä ja saavuttamisessa, luottaen siihen, että asiakkaalla on kyky kehittyä ja löytää ratkaisuja.
Coach pidättäytyy ottamasta kantaa asiakkaan organisaation sisäisiin asioihin tai asiakkaan henkilökohtaiseen päätöksentekoon. Lisäksi hän arvostaa muita toimijoita, jotka tukevat asiakkaan tai tämän organisaation kehitystä, ja pyrkii omalla toiminnallaan edistämään myös kollegoidensa onnistumista työssään.
Vastuullisuus
Coach tiedostaa omien uskomustensa ja asenteidensa vaikutuksen työhönsä ja toimii rehellisesti sekä läpinäkyvästi mahdollisissa eturistiriitatilanteissa. Hän noudattaa hinnoittelussa, markkinoinnissa ja sopimuksissa selkeyttä, varmistaen asiakkaan edun ja luottamuksellisuuden.
Coach seuraa asiakkaan tarpeita ja kehittymistä, toimien vastuullisesti asiakassuhteen auktoriteettiasetelmassa sekä tukien asiakkaan kehitystä tämän omista lähtökohdista käsin.
Osaaminen
Coach varmistaa riittävän ammatillisen pohjan työlleen ja huolehtii omasta hyvinvoinnistaan ja rajoistaan, sillä hänen tärkein työkalunsa on oma persoona.
Hän kehittää jatkuvasti osaamistaan ja hyödyntää säännöllisesti coachingia tai työnohjausta ylläpitääkseen ammattitaitoaan. Coach pitää coaching-suhteessa riittävän etäisyyden, jotta hän voi toimia neutraalisti ja objektiivisesti.
Eettinen toimikunta
Suomen Coaching-yhdistys toimii osana Coachingin ja mentoroinnin eettistä toimikuntaa yhdessä ICF Finland ry:n ja EMCC Finland ry:n kanssa.
Eettinen toimikunta on riippumaton ja itsenäinen toimielin. Sen tarkoituksena on edistää ja valvoa coachingin ja mentoroinnin eettisyyttä ja ammattimaista toimintaa, ylläpitää keskustelua sekä tarvittaessa ratkaista coaching- ja mentorointitoimintaan liittyviä ristiriitatilanteita.
Eettisen toimikunnan sivuilta löydät yhdistysten eettiset ohjeet, tietoa toimikunnasta ja toimintaohjeet ongelmatilanteiden varalle.
Työnohjaus on työn jäsentelyä koulutetun työnohjauksen ammattilaisen tuella. Se on työhön, työyhteisöön ja omaan työhön liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden tarkastelua ja jäsentämistä. Työnohjauksen tavoitteena on vapauttaa voimia, luovuutta ja ajattelua työhön ja sen rajojen tunnistamiseen. Lue lisää täältä
Sopivan ohjausmuodon valintaa määrittää se, mihin tarpeeseen haet tukea.
Coachingia ostettaessa on hyvä selvittää, että coachilla on oikeanlainen coaching-koulutustausta ja kokemus.
Suomen Coaching-yhdistyksen coach-hausta löydät koulutettuja, monella eri taustalla olevia ammatti-coacheja.
Suomen Coaching-yhdistys ry
Coachille coach
© 2024 Suomen Coaching-yhdistys ry