Siirtyminen valmentavan johtajuuden työympäristöön

Valmentava johtajuus

14.3.2023

Kirjoittanut Annele Aarni-Wiklund

Valmentavan johtajuuden teema nousee vahvasti esille eri organisaatioissa.

“Mitä enemmän mennään tulevaisuutta kohti sitä enemmän kiinnostus valmentavaa johtamista ja työskentelyotetta kohtaan kasvaa”, johtamiskouluttaja, coach Dan Soback sanoi keynote-puheenvuorossaan Suomen Coaching-yhdistyksen Coaching Day‘ssä.

Johtajuuden tärkeitä elementtejä ovat kyky tehdä päätöksiä ja kyky tehdä ne kokonaisuuden näkökulmasta”, Soback jatkoi.

Hyvä johtajuus syntyy, kun johtaja ymmärtää, minkälaisessa toimintaympäristössä hän toimii, minkälaista työtä hän johtaa ja minkälainen on johdettavien ihmisten oma kulttuuri- ja mielenmaisema. Jotta voi toimia hyvänä johtajana, on syytä miettiä, vastaavatko toimintaympäristö, työn luonne sekä ihmisten odotusmaailma ja -arvot toisiaan.

Johtamisen kolme ympäristöä

Dan Soback käyttää johtamisen metaforana veden kolmea eri olomuotoa: kiinteitä jääpaloja, virtaavaa vettä ja vesihöyryä.

Jääpalojen ympäristö

Nämä johtamisen ympäristöt ovat virallisia ja stabiileja. Nämä voi tunnistaa siitä, että ne ovat staattisia, hitaasti muuttuvia, jopa ennustettavia, ja asiat toistuvat samankaltaisina. 

Tällaisiin johtamisen ympäristöihin sopivat perinteiset ajatukset, standardit, manuaalit, ohjeistot ja hierarkkinen päätöksenteko – ei edes haluta luovaa soveltamista.

Vesihöyryn ympäristö

Edellisen vastakohtana tarkastellaan toista äärilaitaa, josta löydetään kaoottiset, hajanaiset ja poukkoilevat johtamisen ympäristöt. 

Vesihöyryn molekyylit pomppivat sinne tänne, eikä niillä ole minkäänlaista suhdetta keskenään. Arjessa tilanteet ovat hajanaisia, niissä ei ole minkäänlaista järjestystä, katastrofit ja paniikkitilanteet ovat yleisiä. 

Tällaisessa ympäristössä toimivaa johtajuutta on tilanteen rauhoittaminen ja haltuun ottaminen – joskus jopa käskyjen antaminen. Keskitetty päätöksenteko saattaa olla tarkoituksenmukaista.

Virtaavan veden ympäristö

Kahden edellisen välissä on mielenkiintoinen kolmas metafora: virtaava vesi. Se muotoutuu jatkuvasti ja noudattaa veden logiikkaa. Veden molekyylit vaikuttavat toisiinsa, mutta eivät ole staattisia. Vesi elää ja virtaa eikä sen kulkua voi täysin ennustaa. Vedessä voi syntyä pyörteitä ja niiden muodostumista voi ohjata. 

Arjessa tällaiset kompleksiset, virtaavan veden ympäristöt ovat kuin verkostoja tai ekosysteemejä. Tällaisessa ympäristössä paras johtamisen tyyli on yleensä valmentava johtamisote, mahdollistaminen, vastuuttaminen ja jaettu päätöksenteko.

Kautta aikain kaikki johtajat ovat todennäköisesti törmänneet näihin kaikkiin kolmeen johtamisen ympäristöön, ja hyvät johtajat ovat intuitiivisesti kyenneet mukauttamaan omaa tyyliään kutakin vastaavaksi. 

Joskus jopa samassa tiimipalaverissa saattaa olla elementtejä kaikista kolmesta ympäristöstä, ja hyvä johtaja osaa tasapainotella niiden välillä. Onkin tärkeätä tunnistaa, mikä kulloinen johtamisen ympäristö on ja valita oikea johtamisen tyyli.

Kun johtajuuden tasolla ollaan siirtymässä vahvan keskitetystä johtajuudesta entistä enemmän jaettuun johtajuuteen, tarvitaan valmentavaa työotetta sekä coachingia. 

Valmentava johtajuus

Valmentava johtajuus on vuorovaikutussuhde, joka pyrkii kehittämään johdettavien kykyä oman työnsä viisaaseen johtamiseen osana kokonaisuutta. Kyseessä on siis vuorovaikutussuhde. Se ei ole vain ”kikka kolmonen” tai työväline, ei edes tyyli muiden joukossa, vaan vuorovaikutussuhde, joka syntyy johtajan ja johdettavan välille pitkäaikaisessa kanssakäymisessä.

Valmentavan vuorovaikutussuhteen ytimessä annetaan työntekijöille entistä enemmän mahdollisuuksia ja vapautta suunnitella omaa työtään ja siten johtaa itsenäisesti omaa virtaustaan. Johtaja on tarvittaessa tukena, luottaa ihmisten osaamiseen ja haluaa nostaa näiden osaamista esiin. 

Samalla pyritään tietoisesti pois liiallisesta riippuvuudesta esihenkilöön, sillä mitä enemmän työntekijät ovat jokaisessa arjen päivittäisessä tekemisessä riippuvaisia esihenkilön päätöksistä ja jatkuvasta päältä katsomisesta, sitä enemmän etäännytään valmentavasta vuorovaikutussuhteesta. 

Mahdollistaminen on osa valmentavaa vuorovaikutusta, silloin ihmiset kohdataan inhimillisesti, toisen vahvuuksista ja motivaatiosta kiinnostuneena. Kyseessä on vuorovaikutussuhde, joka pyrkii kehittämään johdettavien kykyä oman työnsä johtamiseen.

Valmentava johtajuus tukee työntekijöiden työn tekemistä ja suunnittelemista

Valmentavassa johtajuudessa autetaan toista johtamaan itse omaa työtään. Tämä on äärimmäisen tärkeää jatkuvasti muuttuvassa maailmassa, jossa välttämättä kukaan ei tule aamulla sanomaan, mitä tänään pitäisi tehdä, vaan jokaisen on osattava itse miettiä, mikä on tärkeää, mihin suuntaan mennään tai mitä valintoja tulee tehdä.  

Valmentavan johtajuuden arjessa tutkitaan johdettavan kanssa tämän työtä, mietitään, mitkä olisivat hyviä tavoitteita juuri johdettavalle, mikä hänen roolinsa on osana kokonaisuutta, miten mennä eteenpäin, mikä hänen mielestään olisi fiksuin tapa hoitaa tietty tilanne. Alaiselle siis annetaan mahdollisuutta ja vapautta oman työn johtamiseen – samalla kuitenkin viisaalla tavalla osana kokonaisuutta. Ei vielä riitä, että ihmiset ovat omatoimisia ja itseohjautuvia, vaan heidän pitää myös synkronoitua laajempaan kokonaisuuteen, jossa he työskentelevät. 

Valmentava johtaja myös integroi keskusteluun alaisensa kanssa kysymyksiä, joissa pohditaan, miten työntekijän valinnat ovat linjassa yhtiön ja tiimin strategian ja arvojen kanssa sekä miten henkilön valinta vaikuttaa hänen tiiminsä työhön. 

Seurauksena syntyy tasapainoa oman työn johtamisen ja kokonaisuuden huomioimisen välillä: se on yhdistelmä itseohjautuvuutta ja yhteisöohjautuvuutta. 

Kun ajatellaan nykyajan uusia odotuksia ja puhutaan valmentavasta johtajuudesta: ajatuksena on, että hyvä johtaja edelleen näyttää suuntaa ja maalaa kokonaiskuvaa, mutta alkaa entistä enemmän antamaan alaisilleen tilaa itsenäiselle päätöksenteolle, hän odottaa jopa edellyttää, että ihmiset osaavat ratkoa omaan työhönsä liittyviä ongelmia.

Tässä ajatusmallissa hyvän työntekijän määritelmä on, että hän on itse oman asiansa paras asiantuntija; hän osaa ja pystyy ratkomaan ongelmia itse tai muiden kanssa.

Valmentava johtajuus on yhteinen matka

Soback suosittelee kaikille, jotka päättävät ryhtyä toteuttamaan valmentavaa johtajuutta erityisesti organisaatiotasolla, käymään alaistensa ja tiimiensä kanssa läpi, mitä valmentava työskentelyote tarkoittaa arjen tasolla, mikä muuttuu, miten odotukset muuttuvat niin, että kaikki ymmärtävät, mistä on kyse. 

Voisi oikeastaan ajatella, että valmentavan johtajuuden matka on yhteinen oppimisen projekti.  Tiimi voisi miettiä yhdessä esimerkiksi, mitkä mallit ovat säilyttämisen arvoisia ja miten mennään eteenpäin niin, että kenellekään ei tule tunnetta, että jää heitteille. 


Dan Soback

Valmentava johtajuus - Dan Soback

Teksti on koostettu Dan Sobackin keynote-puheenvuorosta Suomen Coaching-yhdistyksen Coaching Dayssä lokakuussa 2022.

Dan Soback on kokenut ja alallaan arvostettu valmentavan johtajuuden kouluttaja, coach ja kirjailija. Hänellä on noin 20 vuoden kokemus johtamisen kehittämisestä lukuisilta eri toimialoilta.

Häneltä ilmestyi keväällä 2021 kirja Valmentava johtajuus – opas voiman, viisauden ja myötätunnon herättämiseen.