Yleiskielessä kasvulla tarkoitetaan jonkin kehittymistä tai muuttumista suuremmaksi. On esimerkiksi pituus- tai talouskasvua. Kasvua on myös jonkin mitattavan arvon lisääntyminen.
Mutta entä kasvu aineettomassa merkityksessä – mitä se voisi olla?
Synonyymisanakirjan mukaan kasvu on muun muassa kumuloitumista, kypsymistä ja aikuistumista. Se liittyy yksilön kehittymiseen.
Henkinen kasvu – mitä se on?
Kasvu lienee myös yksi coachingin päätavoitteista. Valmentamisen tarkoitus on viime kädessä tukea asiakkaan henkistä kasvua. Miten sitä käytännössä tuetaan?
Jokaisella valmennusmenetelmällä ja -suuntauksella on tähän oma keinovalikoimansa. On rakentavaa vuorovaikutusta, mielteiden ja uskomusten muokkausta, arkkityyppien ja symbolien hyödyntämistä sekä tunnelukoista vapautumista – vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.
Itse uskon, että yksi alihyödynnetyimmistä keinoista ei itse asiassa vaadi minkäänlaista menetelmää. Päin vastoin, se on kenen tahansa saatavilla helposti ja ilmaiseksi. Ainut, mitä sen hyödyntämiseen tarvitaan, on katseen tarkentaminen tiettyyn asiaan – nimittäin luontoon.
Luonto, elämä, kasvu
Luonto tarjoaa sekä malleja kasvuun, että lukuisia terveyshyötyjä. Viimeaikainen poikkitieteellinen tutkimus on tuonut esiin monia mielenkiintoisia hyvinvointihyötyjä luonnosta.
Pidän niistä koulutuksen syyskuussa. Koulutuksen tarkempaan sisältöön ja ilmoittautumislinkkiin pääset tästä.
Mutta miten luontoa sitten voisi hyödyntää henkisen kasvun tueksi?
Vuosi – vertauskuva elämästä
Vuodenkierto pitää sisällään dramaattisten muutosten sarjan. Vuosi luonnossa tarjoaa pienoiskoossa sen saman kehityskaaren, jonka ihminen elämänsä aikana käy läpi. Luontovuosi on siis vertauskuva elämästä.
Keväällä maahan kylväytyneet siemenet itävät ja alkavat kasvaa. Uusi kasvukausi saa kasvit nopeasti taimelle. Lämpö, kosteus ja valo siivittävät kasvua.
Samaan tapaan kuin pieni lapsi kasvaa taaperosta leikki-ikään ja vähitellen aikuisuuteen astuvaksi nuoreksi, kevät on kasvuun lähdön aikaa.
”Kasvu on ainoa todiste elämästä.” – John Henry Newman
Kesä ja kukoistuksen aika
Kesän tullen kasvit puhkeavat kukkaan ja kasvuvauhti saavuttaa lakipisteensä. Voimakas kasvu tuo esiin myös haasteita.
On tuholaisia ja kuivuutta, yllätyksiäkin. Riittääkö vesi? Tuleeko takatalvi? Viekö rajuilma viljan lakoon?
Kesän aika on vertauskuva aikuisuudelle ja keski-iälle. Se on kukoistuksen ja kasvun vakiintumisen aikaa.
Syksyllä kasvit alkavat valmistaa satoaan, ja kasvu vähitellen lakkaa. On sadonkorjuun aika. Päivän lyhetessä lehdet putoavat maahan. Ruohovartiset kasvit lakastuvat ja puut ja pensaat valmistautuvat talveen.
“Älä ajattele, että elämä on lyhyt. Ajattele: — Miten erikoinen kokemus.” – Eeva Kilpi
Luopuminen ja lähdön aika
Ihmiselämässä syksy vertautuu keski-iän loppuun. Sitä alkaa oivaltaa, että elämää on enemmän takana kuin edessä. Katsoessaan kaikkea tekemäänsä voi nähdä työnsä hedelmät ja sen, mitä on saanut aikaan.
Iän myötä elämään alkaa ilmaantua myös luopumisia: terveydestä, mahdollisuuksista, läheisistä ihmisistä ja lopulta elämästäkin.
”Huolellisimmin on varjeltava sellaista, josta et tiedä milloin se loppuu.” – Seneca
Talven tullen kasvit vaipuvat lepoon, kukin omalla tavallaan.
Ihmiselle elämän talveen laskeutuminen on valmistautumista elämän loppumiseen. Elämä alkaa olla eletty. Kuollessaan ihminen päätyy osaksi luonnon kiertokulkua.
Kasvun vuosi
Kukin vuodenaika on siis jonkin elämänvaiheen vertauskuva. Mutta samaan aikaan se on pienemmässä mittakaavassa jonkin yksittäisen elämäntilanteen kuva – esimerkiksi näin:
Kevään mielikuva liittyy oikeastaan minkä tahansa uuden vaiheen alkuun. Uuden työn, harrastuksen, opiskelupaikan, parisuhteen, sairauden tai siitä parantumisen.
Uuden äärellä on imua kohti tulevaa ja tuntuu, että on väkevästi tässä ja nyt.
”Kaikkein lyhin ja rauhattomin on niiden elämä, jotka unohtavat menneen, laiminlyövät nykyhetken ja pelkäävät tulevaa.” – Seneca
Läsnäolon hetket
Uusi elämäntilanne on myös kutsu läsnäolevaan hetkeen. Se on peipon laulu pihakoivussa, kirsikkapuiden puhkeaminen kukkaan ja ensimmäinen lämmin päivä, kun vihdoinkin voi riisua kengät ja kävellä paljain jaloin nurmelle.
”Joka päivä uusi aurinko.” – Herakleitos
Mitä nuo tärkeät ensi hetket ovat elämän eri vaiheessa? Millaisia merkityksiä niihin kätkeytyy?
Juuri tämä on avaava kysymys, jonka avulla voimme auttaa asiakasta pääsemään pintaa syvemmälle omassa kasvussaan. Mutta miten, ihan konkretian tasolla?
Kirja luonnon ja oman elämän pohtimiseen
Tätä ajatusta pähkäilin pari vuotta sitten miettiessäni, mistä seuraavaksi kirjoittaisin. Viimeisin kirjani oli käsitellyt sitä, miten koti voisi tukea merkityksellistä elämää. Sitä kirjoittaessani olivat luonto ja sen merkitys alkaneet tunkea esiin.
En kuitenkaan kokenut olevani luonnon asiantuntija. Miten minä muka voisin kirjoittaa jotakin luonnosta?
Kävi niin kuin usein käy. Aihe valitsi minut.
Eräänä aamuna syntyi ajatus kirjasta, jonka avulla voisi vahvistaa minuutta kahdella tavalla: luontosuhteen kautta ja omaa elämäänsä pohtimalla.
Teimme kirjan kuvittaja Markus Freyn kanssa siitä yksinkertaisesta syystä, että huomasimme itse voivamme sitä paremmin, mitä enemmän vietimme aikaa luonnossa.
Lähiluonto luontosuhteen vahvistajana
Parikymmentä vuotta olemme muokanneet puutarhaa vanhan puuhuvilamme takapihalla. Aika ajoin käymme lähiluonnossa retkillä. Useimmiten koiramme Varpun kanssa, mutta välillä myös Viikin ja Haltialan pelloilla kiikarit kaulassa.
Mitä enemmän tietoa luonnosta meille on kertynyt, sitä kiinnostuneemmiksi olemme siitä yksityiskohtien tasolla tulleet. Ja mitä kiinnostuneemmiksi olemme tulleet, sitä enemmän olemme pohtineet luonnon hyvinvointia ja omia luontoon liittyviä valintojamme.
Tämän kokemuksen myötä olemme oivaltaneet, että kun tutustuu luontoon, voi paremmin, ja kun voi paremmin, alkaa ottaa paremmin huomioon luonnon hyvinvointia. Välittämisen kehä on valmis.
Luontosuhde vahvistaa hyvinvointia
Etsiessämme opasta, joka auttaisi tässä prosessissa, huomasimme, ettei sellaista ollut. Niinpä jouduimme kysymään itseltämme, miksemme tekisi sitä itse.
Syntyi vuodenaikojen mukaan etenevä kirja Kasvun vuosi, joka auttaa havaitsemaan lähiluonnon ilmiöitä kaikilla aisteilla – ja kirjaamaan havainnot muistiin. Muistiinpanojen kautta kirja ohjaa samalla pohtimaan omaa elämää. Sen haasteita, tarpeita ja iloja ja oman hyvinvoinnin lähteitä.
Kun nyt mietit, miten tukea oman coaching-asiakkaasi kasvua, niin mitä, jos soveltaisit kirjan ajatusta ja kysyisit valmennettavaltasi, missä kohtaa kasvun vuotta hän juuri sillä hetkellä on.
Joka päivä on uuden alun mahdollisuus. Joka päivä voi olla kevät – olkoon mikä vuodenaika tahansa ja ihminen miten lähellä loppuaan hyvänsä.
”Olemme pikemminkin idullamme, valmistautumassa elämään.” – Benjamin Franklin
Mitä inspiroivinta kasvun ja kukoistuksen kautta Sinulle ja asiakkaillesi!
Lisälukemista
Saat ilmaisen starttimateriaalin luontosuhteen pohtimiseen, kun liityt Inspiraatiokirjeeni tilaajaksi.
Lisää kasvuun liittyviä pohdintatehtäviä ja -teemoja kirjasta Kasvun vuosi. Luonnon ja oman elämän havaintokirja. Tuuma, 2024.
Kasvun tarina. Puutarhan elämää kannatteleva voima. Omakohtainen sukellus puutarhan merkitykseen ja kulttuurihistoriaan kahdentoista pohdintakysymyksen kautta. Tuuma, 2024.
Tietoa luonnon terveyshyödyistä. Inspired-blogi.
Puutarhasta ja filosofiasta. Haastattelu Suomen kuvalehdessä.
Laine, Jarkko (toim.). Suuri sitaattisanakirja. Otava, 1982.
Torkki, Juhana. Seneca. Elämän lyhyydestä. Otava, 2018.
Maaretta Tukiainen
Maaretta Tukiainen on pitkän linjan tietokirjailija, jolta on ilmestynyt 17 teosta, muun muassa suosittu Hyvän mielen taidot -sarja.
Hän on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri, HuK, muotoilija AMK sisustusarkkitehtuurin alalta sekä rakentavan vuorovaikutuksen ohjaaja. Lisäksi hän on opiskellut mm. NLP Traineriksi ja LCF life coachiksi.
Maaretan tausta on media-alalta. Hän on toiminut kanavajohtana MTV Mediassa, elokuvakriitikkona A-lehdissä sekä juontanut ja toimittanut YLE TV1:lle asiaohjelmasarjan 8 myyttiä työstä.
Nykyään hän toimii mentorina sekä tekee podcasteja ja kirjoja
Hänen mottonsa on: ”Inspire, create, elevate.”