TutkimusFoorumin seuraavassa tapaamisessa, jossa teemana on Rakenna Rohkeutta, paneudutaan rohkeuden merkitykseen ja kasvattamiseen coachingin keinoin. Aiheeseen kuulijat johdattaa Kirsi Soulamo (KTM), joka on kokenut coach, opettaja ja väitöskirjatutkija. Kirsin väitöskirjan työnimenä on: ”Cultivating Courage: The Impact of Group Coaching Interventions on Human Growth and Transformation”. Väitöskirjaansa varten Kirsi loi 3×3 tunnin coachingintervention, joka sisälsi myös rohkeusprosesssin eri osa-alueita vahvistavia positiivisen psykologian interventioita.
TutkimusFoorumin tapahtumassa, Rakenna Rohkeutta, Kirsi valottaa tämänhetkisiä ajatuksiaan rohkeuden määrittelystä, mittaamisesta sekä sen kehittämisestä. Erityisesti Kirsi nostaa esille henkilökohtaisen rohkeuden käsitteen ja rohkeusprosessin kuusi vaihetta ja osa-aluetta, joiden kautta on mahdollista tarkastella rohkeutta psykologisesta tutkimusperinteestä poikkeavalla tavalla.
Yhteisen keskustelun pohjaksi Kirsi esittelee monimenetelmätutkimuksensa lähtökohtia, tutkimusasetelmaansa sekä kertoo valitsemistaan tutkimusmenetelmistä kuten rohkeusprosessin osa-alueisiin perustuvasta rohkeusarvioinnista (courage assessment).
Varsinaisia tutkimuksen tuloksia ei kuitenkaan käsitellä vielä tässä tilaisuudessa, sillä niistä kuullaan ja keskustella myöhemmin väitöskirjan valmistuttua (arvio 3/2026).
Lämpimästi tervetuloa!
SCYn TutkimusFoorumin plsta Sari Ilo & Minna Rasila
Alustaja: Kirsi Soulamo, Coach, KTM
Kirsi Soulamo (KTM) on innostava ja inspiroiva kouvolalainen johtamisen, myynnin ja yrittäjyyden amk-lehtori, coach sekä yrittäjä.
Kirsin sydäntä lähellä ovat rohkeus, innostus ja valmentaminen. Siksi Kirsin takataskusta löytyvät opettaja- ja opinto-ohjaajan pätevyyksien lisäksi Certified Business Coach, ryhmä- ja tiimicoach että Positive Psychology Practitioner sertifikaatit.
Kirsillä on palava intohimo kannustaa ja tukea jokaista löytämään omat rohkeusmuskelinsa ja potentiaalinsa.
Parhaillaan Kirsi valmistelee väitöskirjaansa Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa rohkeudesta sekä sen kehittämisestä ryhmäcoachingin ja positiivisen psykologian interventioiden avulla. Väitöskirjan työnimenä on: ”Cultivating Courage: The Impact of Group Coaching Interventions on Human Growth and Transformation”. Väitöskirjaansa varten Kirsi loi 3×3 tunnin coachingintervention, joka sisälsi myös rohkeusprosessin eri osa-alueita vahvistavia positiivisen psykologian interventioita.
Rakenna rohkeutta elämän eri osa-alueilla
Rohkeus on osa jokapäiväistä elämäämme – se näkyy päätöksissämme, kyvyssämme kohdata haasteita ja uskalluksessamme tavoitella unelmiamme. Rohkeus ei ole pelkästään synnynnäinen ominaisuus, vaan muokattavissa oleva taito ja voimavara, joka vaikuttaa syvällisesti hyvinvointiin, työelämän menestykseen ja henkilökohtaiseen kasvuun. Seuraavaksi sukelletaan rohkeuden moniin ulottuvuuksiin, sen kehittämisen mahdollisuuksiin ja siihen, miten esimryhmäco aching voi toimia vaikuttavana työkaluna rohkeuden vahvistamisessa.
Rohkeus ja sen vaikutukset hyvinvointiin ja suorituskykyyn
Rohkeus on yksi ydinvahvuuksista, jonka käyttäminen lisää hyvinvointia, parantaa itsetuntoa sekä vahvistaa minäpystyvyyttä (Peterson & Seligman 2004; Proctor ym. 2011; Proyer ym. 2013). Ydinvahvuuksien käyttö myös lisää kykyä saavuttaa tavoitteita (Linley ym. 2010), parantaa työsuorituksia ja työtyytyväisyyttä sekä vähentää haitallista työkäyttäytymistä (Littman-Ovadia ym. 2017).
Valintojen merkitys arjen rohkeudessa
Arkipäiväisissä valinnoissamme rohkeus tarkoittaa monesti tasapainoilua täysin riskittömän elämän tai yrittämisen ja tyhmänrohkeuden välillä (Kylliäinen 2021, 101). On kuitenkin havaittu, että rohkeus vaikuttaa siihen, miten tyytyväisiä esimerkiksi yrittäjät ovat elämäänsä (Bockorny & Youssef-Morgan 2019). Rohkeus kytkeytyy laajemmin niin sanottuun psykologiseen pääomaan eli toivoon, optimismiin, jo aiemmin mainittuun minäpystyvyyteen sekä resilienssiin.
Rohkeus osana työelämää
Työelämässä rohkeus voi ilmetä esimerkiksi luovuuden, innovointi- ja muutoskyvykkyyden kautta. Myös omien mielipiteiden esiin tuominen, riskien ottaminen, uuden oppiminen, konfliktien käsittely sekä omien virheiden ja puutteiden hyväksyminen vaativat rohkeutta.
Kehittymisen mahdollisuudet rohkeudessa
Onkin mielenkiintoista, miten vähän kiinnitämme sekä yksilöinä, työyhteisöinä, esihenkilöinä, kouluttajina että coacheina huomiota rohkeuden kehittämiseen. Rohkeus ei ole vain harvoilla ja valituilla oleva kyky tai lahja, vaan muokattavissa oleva ominaisuus, taito tai prosessi. Rohkeuden kehittäminen on meille jokaiselle mahdollista ja jopa tarpeellista.
Elämäntilanteiden haasteet ja rohkeus
Työelämän yllättävät turbulenssit, erilaiset uraloikat tai oman elämämme “sankariteot” voivat joko pakottaa tai johdattaa meitä tutkailemaan rohkeuttamme ja sen tarjoamia mahdollisuuksia elämän laadun, ilon ja hyvinvoinnin lisääjinä.
Yksilöllinen prosessi rohkeuden kehittämisessä
Jokaisella on valtavasti rohkeutta, josta ei kenties ole vielä täysin tietoinen. Toisaalta rohkeuden kehittäminen voikin jonkun kohdalla tarkoittaa harkinnan lisäämistä, eikä sen vähentämistä. Rohkeuden kehittäminen onkin jokaisen yksilöllinen prosessi, jossa coachin, esihenkilön, ryhmän, tiimin tai yhteisön tuki voi olla merkittävässä roolissa. Toisaalta omien pelkojen aktiivinen kohtaaminen ja oman haavoittuvaisuuden hyväksyminen ovat avaimia rohkeaan elämään.
Ryhmäcoachingin rooli rohkeuden kehittämisessä
Ryhmäcoaching on vahva ja vaikuttava metodi, jonka avulla osallistuja saa käyttöönsä ammatticoachin tuen lisäksi myös samantyyppisessä tilanteessa tai saman tavoitteen kanssa työskentelevien vertaisten kannustuksen. Yhteiset hetket hoitavat ja innostavat. Ne myös avaavat ja tekevät näkyväksi. Varsinkin ryhmäcoachingin vaikuttavuuden tieteellinen tutkimus on jäänyt kovin vähäiseksi. Siksi on tärkeää tutkia tieteellisesti siinä piileviä mahdollisuuksia ja kartoittaa näkökulmia, joita rohkeuden kehittäminen ryhmäcochingin avulla voi tarjota sekä coacheille, esihenkilöille, opettajille, terapeuteille että erilaisille yhteisöille.
Rohkeusprosessin kuusi vaihetta
TutkimusFoorumin tapahtumassa Kirsi valottaa tämänhetkisiä ajatuksiaan rohkeuden määrittelystä, mittaamisesta sekä sen kehittämisestä. Erityisesti Kirsi nostaa esille henkilökohtaisen rohkeuden käsitteen ja rohkeusprosessin kuusi vaihetta ja osa-aluetta, joiden kautta on mahdollista tarkastella rohkeutta psykologisesta tutkimusperinteestä poikkeavalla tavalla.
Tutkimusasetelma ja menetelmät
Yhteisen keskustelun pohjaksi Kirsi esittelee monimenetelmätutkimuksensa lähtökohtia, tutkimusasetelmaansa sekä kertoo valitsemistaan tutkimusmenetelmistä kuten rohkeusprosessin osa-alueisiin perustuvasta rohkeusarvioinnista (courage assessment). Varsinaisia tutkimuksen tuloksia ei kuitenkaan käsitellä vielä tässä tilaisuudessa, sillä niistä keskustellaan myöhemmin väitöskirjan valmistuttua (arvio 3/2026).
Tutustu tuleviin tapahtumiin
Suomen Coaching-yhdistys järjestää säännöllisesti kiinnostavia tapahtumia coachingiin liittyvistä teemoista. Tutustu tuleviin tapahtumiin tästä
Liity jäseneksi ja olet mukana Suomen suurimmassa coaching-yhteisössä
Jos et vielä ole jäsen, nyt on aika liittyä – liittyminen käyt helposti: klikkaa tästä liittymislomakkeelle
Jäsenmaksu on vain 70€ vuodessa. Pieni panostus, josta on suuri hyöty.